Scroll to top

Grote Kerk, 's-Hertogenbosch

Opdrachtgever: Kerkbestuur Grote Kerk

Werkzaamheden: Restauratie preekstoel

 

In opdracht van de Grote kerk te ’s-Hertogenbosch is de oude preekstoel gerestaureerd. De flink beschadigde preekstoel stond de afgelopen jaren te verstoffen in een hoek van de kerk. Tijdens de grote renovatie van de kerk in 2015 is besloten de preekstoel niet weg te doen maar juist weer nieuw leven in te blazen.

Als eerste is hij teruggeplaatst naar zijn oude, originele plek onder het Bätz orgel. De constructief slechte delen van de houten preekstoel zijn gerestaureerd door “Van Geenen restauratie & conservatie” uit Vught.

Na deze herstelwerkzaamheden ben ik aan de afwerking van de preekstoel begonnen. De preekstoel was flink beschadigd vooral op de hoeken, kanten en de traptreden. De beschadigingen waren duidelijk waar te nemen omdat de trap en de kuip zijn voorzien van een (noten)houtimitatie. De beschadigingen waren op meerdere plaatsen al eerder grof bijgewerkt waardoor er ook veel retoucheringen duidelijk zichtbaar waren. Oude retouches heb ik verwijderd, beschadigingen en naden opgevuld en ontstoord.

De (noten)houtimitatie op de traptreden was erg versleten/doorgesleten waardoor het eikenhout op veel treden zichtbaar was geworden. Op alle treden is daarom een nieuwe houtimitatie aangebracht.

Op de panelen zat een folie geplakt. Na het verwijderen hiervan kwamen de oude vergulden teksten tevoorschijn. Deze zijn weer aan de hand van de originele voorbeelden met bladgoud aangebracht.

Ook de binnenzijde van de kuip is hersteld en netjes afgewerkt.

De preekstoel is met uitzondering van de binnenzijde, de panelen en de traptreden in de was gezet. De preekstoel heeft hierdoor zijn rustige en authentieke uitstraling weer teruggekregen.

Terug naar projecten

 

Projectfoto's