Scroll to top

Kleurhistorisch onderzoek "Huis van Bosch"

Opdrachtgever: gemeente 's-Hertogenbosch

Werkzaamheden: kleurhistorisch onderzoek

 

In januari 2021 ben ik benaderd door de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch voor het onderzoeken van kleuren op de gevel van het pand aan de Markt 29. Dit pand staat mede bekend als woonhuis van de schilder Jheronimus Bosch (Jeroen van Aken). De meest recente bestemming is Souvenirwinkel “De Kleine Winst”.

De gemeente wil het pand als “woonhuis”/museum van Jheronimus Bosch laten herleven.

Tijdens de verbouwingswerkzaamheden, die worden uitgevoerd door Nico de Bont, wordt ook de gevel hersteld. Hierdoor zal het schilderwerk geheel of gedeeltelijk worden verwijderd waardoor verflagen, en dus ook “tastbare historie”, zal worden aangetast of zelfs verdwijnen. Het is dus van belang om voor aanvang van deze herstelwerkzaamheden de onderliggende verflagen en kleuren “bloot te leggen”. Hierdoor wordt inzicht verkregen in het historisch/chronologisch verloop van de verf/kleurlagen.

Aan mij is gevraagd het kleurhistorisch onderzoek op de gevel uit te voeren. Ik heb op alle beschilderde onderdelen kleurtrapjes gemaakt.
Een leuke en zeker ook interessante ontdekking heb ik gedaan onder de bovenste daklijst. In samenwerking met Jan Viguurs van de gemeente hebben we na het verwijderen van een aantal verflagen de tekst “MEUBEL PAPIER” "blootgelegd".
Alle bevindingen zijn gefotografeerd en zorgvuldig uitgewerkt in een rapportage. Dit dient ter archivering en kan als basis dienen voor het maken van weloverwogen keuzes voor de toekomstige uitstraling van het pand.

De gemeente ’s-Hertogenbosch volgt de ontwikkelingen op de voet. Zie voor meer informatie over dit project de links naar de website van Erfgoed hieronder.

https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/140-jaar-oude-letters-blootgelegd-op-huis-van-bosch
https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/de-kleine-winst-atelier-van-aken

Terug naar projecten

 

Projectfoto's