Scroll to top

Restauratie beelden, Maria en Bernadette, Maliskamp

Opdrachtgever: Heilige Maria Parochie

Werkzaamheden: restauratie beelden

 

In september 2019 is mij gevraagd te kijken naar de mogelijkheden om 2 beelden te restaureren. Het betreft de Heilige Maria en Bernadette Soubirous van Lourdes. Van het beeld van Maria weten we dat het in de voormalige Lourdesgrot te Maliskamp heeft gestaan.

Het zijn 2 verschillende beelden betreft uiterlijk, afwerking en decoratie. Maria is verfijnder in structuur en afwerking. Bernadette is grover/ruwer van structuur en de vormgeving en de manier van decoreren is wat minder verfijnd.

De beelden zijn redelijk vies en beschadigingen aan beide beelden zijn duidelijk zichtbaar. De sokkel van Bernadette is beplakt met “nepmos”. De linkerarm van Bernadette ontbreekt.

In goed overleg is er een plan van aanpak gemaakt voor de restauratie van beide beelden. We hebben er voor gekozen gefaseerd te werk te gaan, te beginnen met het schoonmaken. Hierna kon vervolgens een weloverwogen keuze worden gemaakt om de beelden verder te “verfraaien”/uitstraling te geven om de symboliek beter tot zijn recht te laten komen.

Maria

Eerst is het beeld schoongemaakt. Hierdoor werden alle “overschilderingen” nog beter zichtbaar waardoor het contrast met de onderliggende laag groter werd. Ik heb voorgesteld de verschilderingen te verwijderen. Na overleg is besloten, vanwege tijd en geld, dit niet te doen en de mantel van Maria volledig over te schilderen. De volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd:

- De meest storende beschadigingen zijn ontstoord.
- De mantel was slecht en is opnieuw geschilderd en gepatineerd om een “ouder” uiterlijk verkrijgen.
- De sokkel met de rotsen, de tak met de 2 roosjes, de huidskleur, waaronder het gezicht, de mond, de handen en de voeten en de blauwe sjerp zijn waar nodig bijgekleurd en gepatineerd om meer uitstraling te verkrijgen.
- Het onderste deel van de sokkel is geschilderd in antraciet. Dit in dezelfde kleur als de sokkel van Bernadette om zo een eenheid te creëren.
- De rozenkrans en de biezen op de mantel zijn verguld met 23,75 karaat bladgoud.

Bernadette

- Van de sokkel is de lijm en het “nepmos” verwijderd.
- De meest storende beschadigingen zijn ontstoord.
- De huidskleur, waaronder ook de ogen en de mond zijn waar nodig bijgekleurd en gepatineerd om meer uitstraling te verkrijgen.
- De sokkel is geschilderd in antraciet. Dit in dezelfde kleur als de sokkel van Maria om zo een eenheid te creëren.
- De rozenkrans is verguld met 23,75 karaat bladgoud.
- De linkerarm van Bernadette is niet gecompleteerd vanwege het de kosten hiervoor. Daarnaast komt Bernadette met deze zijde naar de achterwand van de kapel te staan.

De beelden zijn 2 november 2019 geplaatst in de kapel op de begraafplaats te Maliskamp.

Terug naar projecten

 

Projectfoto's