Scroll to top

Restauratie muurschilderingen "oude" boerderij Waspik

Opdrachtgever: Particulier

Werkzaamheden: Restauratie 2 muurschilderingen

 

In november 2018 ben ik gevraagd om 2 muurschilderingen te restaureren. De muurschilderingen bevinden zich in de voorkamer van een oude boerderij te Waspik. Bij het eerste bezoek viel meteen de zeer vergeelde vernis op. Daarnaast waren ook veel vergeelde vlekken en beschadigingen zichtbaar.

Ik heb voorgesteld om gefaseerd de schilderingen te behandelen. Na elke stap konden de bevindingen worden besproken met de opdrachtgever waarna het traject op een weloverwogen manier kon worden vervolgd. Door op deze manier gefaseerd te werk te gaan werd de kans op onaangename verassingen verkleind. Daarnaast kon het financiële plaatje goed onder controle worden gehouden.

Ik ben begonnen met het verwijderen van de vernis om de staat van de schilderingen beter te kunnen bepalen. Hierdoor werden kleuren, vooral de luchten, veel lichter/helderder en werden details weer zichtbaar. Daarnaast kwamen ook de gebreken duidelijker in beeld.

Constateringen na het verwijderen van de vernis:

  • “Oude” retouches, die waren aangepast aan de vergeelde vernis, kwamen aan het licht. De meest storende waren de gele/crèmekleurige plekken, halverwege de schildering, boven de huizen.
  • Veel craquelévorming
  • Loszittende of reeds verdwenen stukjes verf
  • Beschadigingen en scheuren in de ondergrond
  • Een aantal roestige spijkertjes
  • Op het linker schilderij was de lucht op meerdere plekken heel “schraal”, blauwe verf was daar heel
    dun en soms zelfs verdwenen.

Na het verwijderen van de vernis is in overleg met de opdrachtgever gekozen voor het verwijderen van alleen de meest storende “oude” retoucheringen zoals de gele/crèmekleurige vlekken. Hierdoor kwamen wel weer de onderliggende beschadigingen aan het licht.

Vervolgens zijn loszittende stukjes verf vastgezet/verlijmd en is ter conservering en isolering van de schilderingen een tussenvernis aangebracht.
Daarna zijn gaten en de grootste beschadigingen opgevuld/geëgaliseerd.
De meest storende (witte) plekken/beschadigingen zijn ontstoord waardoor er weer rust en eenheid in de schilderingen is teruggebracht.
Als laatste zijn de schilderingen afgewerkt met een slotvernis. Dit om een egale glans te verkrijgen en de retouches af te sluiten.

De randen/de lijst zullen nog worden aangevuld door een stucadoor waardoor het duidelijk zichtbaar blijft dat het muurschilderingen zijn.

De producten die ik heb gebruikt voor de restauratie van de muurschilderingen zijn reversibel. Dat betekent omkeerbaar, en dus altijd weer te verwijderen, mits het juiste oplosmiddel/weekmaker wordt gebruikt.

Het doel van de restauratie was om de schilderingen zo te herstellen dat ze weer aangenaam zijn om naar te kijken. Dit is zeker gelukt waardoor de opdrachtgever, en ook ik zelf, heel tevreden zijn met het behaalde resultaat.

Terug naar projecten

 

Projectfoto's