Scroll to top

vervaardiging bisdomwapen

Opdrachtgever: bisdom 's-Hertogenbosch

Werkzaamheden: decoreren van het bisdomwapen

 

In maart 2019 ben ik benaderd door Rick Jonkers van het bisdom van ’s-Hertogenbosch om mee te denken over het construeren van een 3 dimensionaal bisdomwapen. Een wapenschild voor aan het balkonhek van het Bisschoppelijk paleis, parade 11 te ‘s-Hertogenbosch.

Bisschop Gerard de Korte had kenbaar gemaakt dat hij graag het woonhuis van de Bisschop en tevens kantoor van het bisdom meer zichtbaar wilde maken. We hebben in goed overleg de wensen en de mogelijkheden betreffende de uitvoering met elkaar doorgenomen. De detailleringen en verschillende technieken zijn zorgvuldig besproken om weloverwogen keuzes te kunnen maken. Dit om een zo optimaal mogelijk eindresultaat te kunnen behalen. Het 2-dimensionale ontwerp van het wapen is steeds leidend geweest.

Smid Sjef Vingerhoeds uit Oirschot heeft vakkundig het wapen gesmeed. Hij heeft plaatmateriaal, smeed/plooibaar staafmateriaal en roestvrijstalen (rvs) kogels gebruikt.

Nadat het gestraald, geschoopeerd en in de primer was gespoten, kwam het in onderdelen naar mijn werkplaats.

Om het een duurzaam en passende uitstraling te geven is gekozen om bladgoud toe te passen en is een parel- en edelsteenimitatie aangebracht.
De te vergulden onderdelen (van de mijter, processiekruis, kromstaf en de linten) zijn voorzien van een gele hoogglanslak ter bescherming van het wapen en als goede basis voor het bladgoud.

De edelstenen hebben beide een basiskleur (blauw en rood) gekregen waarna er meerdere transparante lagen zijn aangebracht om diepte en "doorschijnbaarheid" te creëren.

De parels hebben een basiskleur (crème) gekregen waarna er meerdere lagen vernis zijn aangebracht. In de nog “natte” lagen is elke keer parelmoerpoeder “gestrooid” tot de gewenste “parellook”.

Op vrijdag 27 december (de dag van patroonheilige evangelist Johannes) is het wapen door de Bisschop Gerard de Korte onthuld.

Zo hebben we met een goede samenwerking een prachtig resultaat behaald en hebben we onze stad
‘s-Hertogenbosch weer een klein beetje mooier gemaakt!

Videoregistratie:

 

Terug naar projecten

 

Projectfoto's